הספרייה לשירותך
מחלקות הספרייה, סגל ויצירת קשר
מאגרי מידע
כלי בינה מלאכותית למחקר וחיפוש מידע
הדרכות הספרייה - מצגות
סרטוני הדרכה
אוספים
ניוזלטר הספרייה
נגישות בספרייה
הספרייה

בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) באקדמיה

בינה מלאכותית (AI-Artificial Intelligence) היא אחד התחומים המרתקים והמורכבים שהתפתחו בעידן הדיגיטלי ומסתמנת כמהפכה הטכנולוגית החשובה ביותר של השנים האחרונות.


מהי בינה מלאכותית יוצרת?
בינה מלאכותית (AI) מוגדרת כמערכת ממוחשבת שמחקה את האינטליגנציה האנושית במטרה לבצע משימות. מערכות מבוססות בינה מלאכותית (AI) מסוגלות לבצע משימות מורכבות שדורשות ניתוח וקבלת החלטות, אך אין ביכולתן ליצור תוכן חדש.
בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) היא סוג של בינה מלאכותית (AI) שמסוגלת להבין שפה אנושית וליצור תוכן חדש במגוון צורות: טקסט, צליל, תמונה, אנימציה, ומודל תלת מימד. בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) מתבססת על מודלים שמזהים תבניות בכמויות האדירות העומדות לרשותם ועל בסיס למידתם, הם יוצרים תוכן חדש וייחודי. רבים מכלי הבינה המלאכותית היוצרת מתבססים על מודלי שפה טבעית ,(LLM) כך שניתן לתקשר איתם כמו בשיחה רגילה.


בינה מלאכותית יוצרת באקדמיה

שימוש בבינה מלאכותית יוצרת במחקר יכול לשפר וליעל את תהליך המחקר במספר תחומים:
• איתור ספרות אקדמית וסיכום נקודות עיקריות.
• סיוע בניתוח של מידע.
• כתיבה, עיבוד ועריכה של התוכן.

עם זאת, ישנם מספר שיקולים שצריך לקחת בחשבון כאשר משלבים כלים אלו בתהליך המחקר:

כלי בינה מלאכותית יוצרת אינו מאגר מידע מחקרי: כלי בינה מלאכותית יוצרת אינו מאגר מידע מחקרי ולא מנוע חיפוש. לכלי הבינה המלאכותית היוצרת אין גישה למאגרים אקדמיים בתשלום. המידע מגיע ממאגרים בגישה פתוחה שחלקם אקדמיים ולכן יש לבחון בביקורתיות את המקורות שכלי AI מפנים אליהם.

אמינות: מערכות AI אומנו על כמויות אדירות של נתונים שמקורם אינו חשוף לקהל הרחב ולכן מומלץ לאמת כל תוכן לפני שימוש בו.

פרטיות: מידע שמשתפים בכלי בינה מלאכותית יוצרת משמש אותו ללמידה עתידית ועלול להיות חשוף למשתמשים אחרים, לכן יש להקפיד לא להזין חומרים מוגנים בזכויות יוצרים על מנת למנוע פגיעה ביוצרי התוכן המקורי.

הזיות: (hallucinations) כלי בינה מלאכותית יוצרת עלול להמציא מידע ללא כל ביסוס עובדתי שלפעמים נראה הגיוני ומציאותי. חובה לאמת את המידע שמתקבל במקורות מהימנים.

הטיות: מערכות AI עלולות להיות מוטות ולהציג דעות קדומות, מפלות או הנחות לא הוגנות. הטיה נוצרת בדרך כלל כאשר מודל AI לומד ומחקה את הנתונים או הדפוסים ההיסטוריים ומסיק מסקנות מתוך המאגר המשמש לאימון שלו. כתוצאה מכך, מערכת הבינה המלאכותית עשויה לשקף את הדעות הקדומות או הסטריאוטיפים המפלים הקיימים בנתונים ולשחזר הטיות שקיימות בו, אם אינו מגוון מספיק. לכן יש להתייחס לכל תוכן שמוצע על ידי הכלים באופן ביקורתי.

קניין רוחני: סוגיית הגנת זכויות יוצרים על יצירות שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית עדיין לא הוסדרה בישראל. המונח זכויות יוצרים מתייחס לזכויות המוקנות ליוצרים ביצירותיהם. זכויות יוצרים נועדו להגן על יצירות מקוריות אשר נוצרו על ידי אדם, כגון ספר, פסל, ציור או קוד מחשב. יצירות מסורתיות נוצרות על ידי אדם, ואילו מערכות בינה מלאכותית יוצרות טקסטים, ציורים, מוזיקה וקוד ללא מעורבות אנושית מחומרים דיגיטליים המוגנים בזכויות יוצרים ללא אישור מבעלי זכויות היוצרים. קיים סיכון שהתוצר שמערכות AI ייצרו יכלול תכנים מוגנים ופרסומו עלול להפר זכויות של יצירה מוגנת. לכן, יש להימנע משימוש בתוכן המיוצר על ידי בינה מלאכותית בדיוק כפי שהוא נוצר ומומלץ לערוך את התכנים.

הספרייה תכוון אתכם/ן בשימוש מושכל, מקצועי ואתי בכלי הבינה המלאכותית היוצרת, ותנחה אתכם/ן באימות המקורות שיתקבלו בכלים הללו על-ידי חיפוש והשוואת המידע במשאבי מאגרי מידע וכלי גילוי של הספרייה. כך תגיעו אל מקורות אקדמיים ומהימנים.

מתעניינים בלימודים?

השאירו את הפרטים שלכם ונשמח לחזור אליכם

  • אנא מלאו את השדות הבאים
  • השדות המסומנים בכוכבית (
    *
    ) הנם שדות חובה
*
יש למלא שם מלא
*
יש למלא מספר טלפון
*
יש למלא אימייל
*
יש לבחור נושא התעניינות
אני מאשר/ת לקבל מידע שיווקי מהמכללה